Nabídka produktů

DSC08339

Dárky a zážitky nově v e-shopu www.kozikramek.cz 

Na svojí farmě pořádám výukové programy pro školy, nabízím zpestření programu letních táborů nebo dětských zájmových kroužků, vyjížďky na oslíkovi, canisterapii. Vždy pouze po předchozí domluvě/objednání termínu návštěvy!!! Farma funguje jako pastevní areál, zvířata jsou chována volně a jsou naučena na zooterapeutické práce.

Pro zájemce mám připraveno povídání o chovu hospodářských užitkových zvířat, o zpracování farmářských produktů, v sezoně také ukázky dojení koz a stáčení medu, prohlídku včelařských pomůcek, ukázky výcviku agilit se psy, možnost podílet se na "oslí hygieně" - čištění kopyt, hřebelcování oslíka Pedra a procházky s ním, mazlení s kůzlátky nebo pasení kozího stáda na rozlehlých loukách. Vše v čistém, klidném prostředí na kopci, s městem za zády a s výhledem na louky a zalesněná pohoří Brd. Lze ochutnat kozí mléko a čerstvé výrobky z něj. Kozí sezona je zhruba od dubna do října.  V tuto dobu nabízím mléko, tvaroh, syrovátku, sýr - info viz níže.

 Kozí mléko

Je nejenom cennou potravinou, která má řadu příznivých účinků na lidské zdraví, ale pro svoji netradiční chuť také vyhledávanou pochutinou gurmánů.

  • Pravidelná konzumace kozího mléka posiluje imunitní systém, je balzámem na nervovou soustavu, má blahodárný vliv na trávení (mj. upravuje hladinu cholesterolu). Prokázané jsou léčivé účinky na kožní onemocnění (dlouhodobější pravidelné pití kozího mléka pozitivně působí na různé druhy ekzémů, včetně někdy úporného a vleklého onemocnění kůže atopickým ekzémem). Pro konzumaci kozích výrobků by se měli rozhodnout také alergici, astmatici, lidé s kloubními obtížemi nebo potížemi s trávením.
  • Rodiče dětí, které mají alergii na bílkovinu kravského mléka, by měli jako alternativu pro výživu svých ratolestí zvolit právě mléko kozí.
  • Kozí mléko je snadno stravitelné a poskytuje přímou energii namísto té, která se ukládá do tukových tkání (upozornění pro dámy, které si hlídají linii a jedí zásadně nízkotučné výrobky, v klamné víře, že tím tak nepřiberou).
  • Zdraví prospěšná látka v kozím mléce se označuje Ubichon 50 a je obsažena pouze v mléce kozím, nikoli v kravském.

Mléko v ajurvédě: Mléko kombinuje zemitost živočišné potraviny se satvickým (čistým) pojetím rostlinné stravy. Nemá v podstatě nežádoucí účinky, je darováno zcela dobrovolně (podobně jako med, ovoce). Existují národy (Masajové) nebo jogíni, kteří žijí z velké části pouze z mléka. Mléko podporuje růst, má sladkou chuť. Snižuje Vátu, při malém množství také Pittu, zvyšuje Kaphu. Je zvlášť vhodné pro děti, těhotné a kojící ženy a při zotavování.

Kozí mléko je lépe stravitelné než kravské. Ajurvéda doporučuje pít ho v množství 2 dl denně a vždy teplé se špetkou kardamomu (přes den), anebo muškátového oříšku (před spaním). Vhodná kombinace je s medem, cereáliemi, datlemi. Nevhodné je konzumovat ho současně s ovocem nebo rybou nebo kyselou chutí. Nikdy by se nemělo pít studené! Ajurvédští lékaři jednoznačně upřednostňují nepasterizované, čerstvé mléko.

Upozornění: Co byste měli vědět, pokud si objednáte mléko od mých koz

U zdravé kozy je mléko ve vemeni prakticky sterilní, k případnému znečištění dochází tedy až v průběhu dojení a následného zpracovávání. Neupravované mléko si uchovává veškerou přirozenou, zdraví prospěšnou mikroflóru. Já svým kozím dámám důvěřuji, vím, kde se pasou, v jakých podmínkách žijí, vím, že jsou čisté, pravidelně odčervované a sledované veterinářem, proto předpokládám, že jsou zdravé. Dojím je ručně, mléko ihned po nadojení chladím, přepravuji ho v plastových láhvích (na jedno použití) a uchovávám v nerezových nádobách v chladničce. Nicméně nemůžu vyloučit určité, i když minimální, riziko případné nákazy např. listeriózou, boreliózou apod. při konzumaci nepasterovaného mléka. Já i moje rodina pijeme mléko v surovém stavu, čerstvě nadojené. Takové je prodám i vám. Je jen na vašem uvážení, zda ho budete pasterovat (čímž ovšem zničíte velkou část účinných látek).

Produkty vyrábím v domácích podmínkách, nesplňují požadavky a předpisy EU na výrobu potravin. Jsou testovány na lidech. Jejich zakoupením potvrzujete, že jste byli s touto skutečností seznámeni.  

Pokud se rozhodnete k pasterizaci, je nejvhodnější zvolit tzv. šetrnou pasterizaci (mléko zahřejeme  minimálně na 71 stupňů Celsia po dobu 30 vteřin, pak ihned zchladíme ve vodní lázni).
Další způsoby pasterizace: vysoká – při teplotě 85 stupňů po dobu 50 vteřin; termizace – při teplotě minimálně 63-65 stupňů po dobu nejméně 30 minut.

              Tvaroh

Vyrábím tradičním způsobem, podle receptu našich babiček. Je lehce stravitelný, roztíratelný, jemnější než tvaroh kravský. Je vhodný hlavně k přímé konzumaci. V ledničce, v uzavřené nádobě vám vydrží čerstvý zhruba 5-6 dní. Můžete ho jíst samotný, neochucený, anebo posypaný sezónními bylinkami, pro děti můžete upravit nasladko s medem, oříšky, marmeládou, sezónním ovocem, přidat vanilkový lusk, syrový žloutek apod. …anebo úplně jinak, podle vaší chuti. Tvaroh je nejlépe stravitelným mléčným výrobkem.

              Syrovátka

Je „odpadním“ produktem při výrobě tvarohu a sýrů, ale zachovává si spoustu cenných látek. Je to opravdová náplast na porouchané trávení. Syrovátku lze použít i jako pleťovou masku na obličej nebo na koupel drsných rukou či na ekzémy.

              Sýry

Kozí sýrVyrábím poloměkké nezrající sýry přírodní, ochucené sezónními bylinkami z vlastní zahrádky. Používám mikrobiální syřidlo s deklarací GMO free, které je vhodné také pro vegetariány (enzymy způsobující vysrážení mléka nejsou získávány z telecích žaludků, ale produkuje je houba).

 

 

 
 
www.farmajednezeny.cz | log | Web design